Keukenkikker » Home

Informatie

Preventie van voedselallergie


Preventie van voedselallergie bij zuigelingen. Introductie van vaste voeding.

Deze informatie is bedoeld voor ouders van jonge kinderen die 6 maanden uitsluitend borstvoeding of hypo-allergene zuigelingenvoeding hebben gegeven, met als doel preventie van het ontstaan van voedselallergie bij zuigelingen en die gemotiveerd zijn om de preventie door te voeren bij de introductie van andere voedingsmiddelen.

Deze informatie is nadrukkelijk niet bedoeld voor ouders van jonge kinderen die al een voedselallergie hebben of een uiting van allergie hebben, zoals eczeem. De maatregelen die dan genomen moeten worden kunnen essentieel verschillen van de maatregelen die hier genoemd worden.

Preventie van voedselallergie
Heeft preventie zin? Hier is veel onderzoek naar gedaan. Dat onderzoek heeft zich vooral gericht op het ontstaan van koemelkeiwitallergie. Logisch, omdat flesvoeding gemaakt is van koemelk en kinderen hier dus al vroeg mee in contact komen. Men is het er over eens dat het aantal kinderen wat een koemelkeiwitallergie ontwikkelt minder is, als men de eerste levensmaanden alleen borstvoeding geeft en de introductie van bijvoeding uit stelt. Andere allergische ziekten, vooral eczeem, ontstaan later en verlopen minder heftig dan zonder preventie.

Het is wel belangrijk te realiseren dat de genoemde preventieve maatregelen geen garantie geven dat een kind niet allergisch wordt. Allergie is voor een deel genetisch bepaald (het kind heeft dan een allergische aanleg) en daar kan je met preventieve maatregelen niets aan doen. Het is ook niet mogelijk van tevoren te zeggen waar een kind allergisch voor zal worden. Met preventie kan je alleen proberen te voorkomen dat een kind al op jonge leeftijd allergische klachten ontwikkelt. En alleen dat is vaak al de moeite waard.

Als je hebt besloten om preventieve maatregelen te nemen is het belangrijk om gedurende de eerste 6 maanden na de geboorte uitsluitend borstvoeding of hypo-allergene zuigelingenvoeding te geven. Na 6 maanden wordt het tijd om nieuwe voedingsmiddelen te introduceren.

<< | >>