Keukenkikker » Home

Informatie

Allergie: veel gestelde vragen


Baby’s en allergieën. Veel gestelde vragen.

Hoe wordt een kind allergisch?
Dit is nogal ingewikkeld en wordt daarom uitgelegd met behulp van een voorbeeld. Stel een baby drinkt voor het eerst in zijn leven een fles. De melkvoeding is gemaakt van koemelk. Het lichaam van deze voorbeeldbaby herkent eiwit uit de melk als ‘lichaamsvreemd’, iets wat niet in het lichaam thuishoort. Net zoals het lichaam een virus of een bacterie als lichaamsvreemd herkent. Lichaamsvreemde stoffen moeten onschadelijk gemaakt worden en daarom wordt de afweer (het immuunsysteem) van het kind actief en het gaat het eiwit onschadelijk maken. Eigenlijk kan je de afweer zien als soldaatjes die een vijand (het eiwit) aanvallen en onschadelijk gaan maken. Is het gevaar geweken, dan gaan de soldaatjes weg. De ‘bewaking’ onthoudt het wel. Als er weer zo’n eiwit langs komt dan moeten de soldaatjes weer opgetrommeld worden. Ofwel, het lichaam ‘onthoudt’ dat het eiwit uit de melk schadelijk is. Deze eerste reactie op het eiwit wordt ook wel de sensibilisatie-reactie genoemd, het lichaam is gevoelig geworden voor de stof.

De baby drinkt nu voor de tweede keer een fles met dezelfde melk. De bewaking alarmeert de soldaatjes en er wordt met man en macht gewerkt om het eiwit weer uit te schakelen. Deze reactie is veel heftiger dan de reactie na het eerste contact en leidt vaak tot klachten als bijvoorbeeld darmkrampen, rode vlekken, jeukbultjes of een dikke opgezette tong of keel.

Bepaalt de allergie van familieleden welke allergie het kindje zal ontwikkelen?

Nee. Als beide ouders allergisch zijn voor katten, dan betekent dat niet automatisch dat het kindje van deze ouders ook allergisch zal zijn voor katten. Het betekent wel dat het kindje een hoger risico heeft om allergisch te worden dan kinderen zonder allergische ouders.

Kan allergie behandeld worden?
De allergie zelf is moeilijk te behandelen. Dat heeft een aantal oorzaken. Het is vaak moeilijk te bepalen waar een kind precies allergisch voor is. Ook kan een kind voor veel meer dan één stof allergisch zijn. De enige therapie die echt gericht is op het ‘genezen’ van de allergie is een desensibilisatie therapie. Desensibilisatie betekent letterlijk ‘het ongevoelig maken’. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar deze therapie heeft nogal wat haken en ogen en is daardoor voor een beperkte groep mensen met allergie geschikt. Daarbij is het vooralsnog echt specialistenwerk.

De behandeling van allergie beperkt zich meestal tot het behandelen van de symptomen en het vermijden van de stoffen waar een kind allergisch op reageert. Denk aan een zalf voor het eczeem en een dieet zonder bijvoorbeeld koemelkeiwitten.

Gaat allergie vanzelf over?
Soms kan het gebeuren dat een kind over zijn allergie heen groeit. Vooral bij koemelkeiwitallergie is dat zo. Uit onderzoeken is gebleken dat van de kinderen met een koemelkeiwitallergie, 85% voordat ze hun 3e verjaardag vieren over de allergie heen is gegroeid. Hoe dat kan, wordt nog steeds onderzocht en is nog niet bekend.

Een kind met een allergie, waar het al dan niet overheen gegroeid is, heeft wel een allergische aanleg. Het heeft daardoor een groter risico om weer voor iets anders allergisch te worden. Van tevoren is niet te voorspellen waarvoor dit zal zijn.

<< | >>