Keukenkikker » Home

Informatie

Voedingsadvies


Dit voedingsadvies is algemeen van aard en dient per kind aangepast te worden. Bij elk bezoek aan het consultatiebureau wordt de voeding met je besproken. Dit gebeurt door de verpleegkundige of de arts. Je krijgt adviezen die voor jou en je kind van toepassing zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de groei en ontwikkeling van je kind en met jouw wensen.

Algemeen

  • Gedurende de eerste levensweken is het van belang dat je de frequentie van de voedingen afstemt op de behoefte en het voedingsritme van je kind. Dit komt meestal neer op 6-8 voedingen per 24 uur. Als je baby zich niet meldt, is het belangrijk dat het kind wel 6-8 voedingen krijgt
  • Borstvoeding bevat te weinig vitamine K en D. Daarom krijg je het advies om vitamine K en D aan te vullen. Aan de meeste flesvoedingen zijn deze vitamines toegevoegd.
  • Tot de leeftijd van 6 maanden is, bij een zuigeling die goed groeit, geen bijvoeding nodig. Het is van belang dat het beginnen met bijvoeding in alle rust verloopt, zonder opdringen. Introduceer één nieuw voedingsmiddel tegelijk, zodat je weet hoe je kind er op reageert.
  • Vanaf 6 tot 12 maanden verdient opvolgmelk de voorkeur boven zuigelingenmelk, omdat opvolgmelk is aangepast aan de behoefte van de het kind op die leeftijd.
  • Vanaf 8 maanden is het voor de ontwikkeling van de mondmotoriek goed om het kind uit een beker te leren drinken. Begin met kleine hoeveelheden te oefenen. Het gebruik van de fles kan dan geleidelijk aan verminderd worden.
  • Kinderen vanaf één jaar kunnen mee-eten met het gezin.

Borstvoeding versus flesvoeding
‘Borstvoeding is de beste voeding voor zuigelingen en bevordert een gezonde groei en ontwikkeling.’ (Inspectie voor de Gezondheidszorg – IGZ bulletin maart 1999). Voeden op verzoek is de beste manier om borstvoeding te geven. Als je in staat bent om borstvoeding te geven, doe dit dan zo lang mogelijk. Unicef en WHO bevelen aan om ook na het 1e jaar door te gaan met het geven van borstvoeding. Voor meer informatie, tips en adviezen kun je onder andere terecht bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Naast een telefonische en schriftelijke informatiedienst, kun je hen vinden op www.vbn.borstvoeding.nl.

Is het nu zo dat je je zorgen moet maken als je geen borstvoeding kunt of wilt geven of dat je je schuldig moet voelen als je kiest voor flesvoeding? Natuurlijk niet! Samen met je baby ontdek je wat het beste is. En als er geen keuze valt te maken en je bent hoe dan ook aangewezen op flesvoeding, dan kun je ervan uitgaan dat flesvoeding een prima alternatief is. Alle flesvoedingen die te koop zijn moeten aan zeer strenge eisen voldoen. De wetenschap staat niet stil en we komen steeds meer te weten over wat er in flesvoeding zou moeten zitten en hoe het reageert in ons lichaam.

Waterkwaliteit en de bereiding van zuigelingenvoeding
Bij de bereiding van zuigelingenvoeding in poedervorm is leidingwater in het algemeen geschikt. Afgeraden wordt echter:

  • water uit boiler of geiser
  • water gekookt in ketels die een aluminium bodem bevatten of helemaal van aluminium zijn gemaakt
  • water dat aangevoerd wordt via loden leidingen. Dit laatste kan het geval zijn in huizen gebouwd voor 1950. Over de buitenleidingen kunt u informatie krijgen bij het waterleidingbedrijf, over de binnenleidingen bij de huiseigenaar.
  • water uit waterputten (zelfs wanneer het gekookt is).

Wanneer geschikt leidingwater niet aanwezig is, wordt aangeraden gebruik te maken van mineraalwater zonder koolzuur.

Groente
Geef tot zes maanden alleen aardappelkruim, zachte rijst, bloemkool, broccoli, doperwten, sperziebonen, ontvelde tomaat, witlof, courgette of worteltjes. Andere groenten zijn nog niet geschikt. Groenten die gasvorming veroorzaken (zoals kool), kunnen kinderen pas na de eerste verjaardag goed verdragen. Sommige groenten (zoals spinazie en venkel) hebben een hoger nitraatgehalte dan andere. Nitraat is op zich een onschuldige stof die van nature in groente voorkomt. Bij het bewaren en opwarmen van deze groenten èn bij het combineren van vis met deze groenten wordt nitraat echter omgezet in nitriet, en daar kunnen jonge baby’s nog niet zo goed tegen. De combinatie van o.a. spinazie en venkel met vis is dus niet aan te raden.

<< | >>