Keukenkikker » Home

Informatie

Waarom zijn melktanden zo bijzonder?


Bij de geboorte heeft iedere baby al een compleet melkgebit. Het zit alleen nog verborgen in de kaken. In totaal krijgen kinderen 20 melktanden en kiezen. Wist je dat er soms zomaar een tandje extra kan verschijnen?

De zorg voor een gezond gebit begint al bij de geboorte. De eerste tandjes komen meestal rond de vijfde, zesde maand door. Zo snel mogelijk na de doorbraak van het eerste tandje kan worden begonnen met het één keer per dag poetsen met tandpasta, ook al is dat in het begin maar eventjes. Er bestaan hele handige ‘tandenborstels’ voor baby’s, die je over je vinger heen kunt schuiven. Daarmee kun je eenvoudig de tandjes van je baby poetsen.

Veel peuters en kleuters slikken de tandpasta nog door in plaats van deze uit te spugen. Daarom bevatten kindertandpasta’s een verlaagd fluoridegehalte, zodat het doorslikken van tandpasta geen probleem is.

Het is aan te raden, vanaf de eerste melktand tot twee jaar, 1 maal per dag (‘s avonds) te poetsen met fluoride-kindertandpasta.

Vanaf twee tot zes jaar is het noodzakelijk het melkgebit 2 maal per dag (‘s morgens en ‘s avonds) te poetsen met fluoride-kindertandpasta.

Even kort:

  • Verzorg de tanden al vanaf het eerste moment. Begin op speelse wijze.
  • Poets regelmatig na de maaltijd samen de tanden
  • Let op zoetigheid: Beter meteen na het eten, dan tussendoor
  • Neem je kind vanaf twee jaar voor een korte controle mee naar de tandarts
  • Schakel over op een tandpasta voor volwassenen, zodra je kind geen tandpasta meer doorslikt

<< | >>