Gastenboek
FromMessage
debby

23/3/2005
21:31:26
Subject: rode bietjes bij 7, 5 mdn?

Message:
Ik weet dat rode bietjes nitraat bevatten maar ik las ergens anders dat je deze pas aan je kindje mocht geven na het eerste jaar? Maar als je niet vaker dan 1 keer per week groenten met nitraat geeft kan het toch geen kwaad?


merel

23/3/2005
21:49:49
RE: rode bietjes bij 7, 5 mdn?

Message:
hoi,

rode bietjes mag hoor en als je maar niet vaker dan 2 x per week nitraatrijke groente geeft, zit je safe.

Merel


Cajou

24/3/2005
13:37:48
RE: rode bietjes bij 7, 5 mdn?

Message:
Hoi,
Ik ben Belgische en heb de vraag gesteld aan ons Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid en kreeg volgend antwoord:
"Op de website van Kind En Gezin (www.kindengezin) kan u lezen dat een baby wel nitraatrijke groenten mag eten, maar je wisselt ze het best af met nitraatarme groenten.
De volgende voorzorgsmaatregelen kunnen ertoe bijdragen de nitraatinname verder te beperken:
Eet zo gevarieerd mogelijk en gebruik niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groenten. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, selder, alle soorten sla, spinazie, radijsjes, peterselie, Chinese kool, koolrabi, postelein, rode biet en venkel. Hou rekening met de seizoenen: eet bijvoorbeeld bij voorkeur in de zomer verse spinazie en sla, zij bevatten in de winterperiode beduidend meer nitraat. Kies in de winter bijvoorbeeld diepvriesspinazie die in de zomer geteeld werd. Was alle groenten en fruit zorgvuldig, spoel ze bij voorkeur onder stromend water. Verwijder zorgvuldig de steeltjes en nerven van spinazie en de buitenste bladeren en nerven van sla. Koken doet het nitraatgehalte in groenten dalen omdat nitraat overgaat in het kookvocht. Gebruik om die reden nooit het kookvocht van nitraatrijke groenten om
verder te verwerken in gerechten.
Bewaar nitraatrijke groenten in de koelkast en niet langer dan 2 dagen. Warm restjes nitraatrijke groenten nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Vries kleine porties nitraatrijke groenten in. Hierdoor verloopt het invriesproces sneller en wordt de bacteriële omzetting tot nitriet beperkt. Tracht het ontdooiproces om dezelfde reden altijd zo kort mogelijk te houden. De omzetting van nitraat in nitriet door bacteriën gebeurt vooral wanneer de gerechten zich langdurig in de gevaarlijke temperatuurszone bevinden, namelijk tussen 10 en 60°C.
Vooral voor vegetariërs, personen met maagstoornissen, visliefhebbers, zwangere vrouwen, baby's en kleine kinderen verdienen bovenstaande maatregelen bijzondere aandacht.
De voorgekookte rode biet zou dus best opnieuw gekookt worden en het water afgegoten.


Cajou

24/3/2005
13:38:14
RE: rode bietjes bij 7, 5 mdn?

Message:
Hoi,
Ik ben Belgische en heb de vraag gesteld aan ons Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid en kreeg volgend antwoord:
"Op de website van Kind En Gezin (www.kindengezin) kan u lezen dat een baby wel nitraatrijke groenten mag eten, maar je wisselt ze het best af met nitraatarme groenten.
De volgende voorzorgsmaatregelen kunnen ertoe bijdragen de nitraatinname verder te beperken:
Eet zo gevarieerd mogelijk en gebruik niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groenten. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, selder, alle soorten sla, spinazie, radijsjes, peterselie, Chinese kool, koolrabi, postelein, rode biet en venkel. Hou rekening met de seizoenen: eet bijvoorbeeld bij voorkeur in de zomer verse spinazie en sla, zij bevatten in de winterperiode beduidend meer nitraat. Kies in de winter bijvoorbeeld diepvriesspinazie die in de zomer geteeld werd. Was alle groenten en fruit zorgvuldig, spoel ze bij voorkeur onder stromend water. Verwijder zorgvuldig de steeltjes en nerven van spinazie en de buitenste bladeren en nerven van sla. Koken doet het nitraatgehalte in groenten dalen omdat nitraat overgaat in het kookvocht. Gebruik om die reden nooit het kookvocht van nitraatrijke groenten om
verder te verwerken in gerechten.
Bewaar nitraatrijke groenten in de koelkast en niet langer dan 2 dagen. Warm restjes nitraatrijke groenten nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Vries kleine porties nitraatrijke groenten in. Hierdoor verloopt het invriesproces sneller en wordt de bacteriële omzetting tot nitriet beperkt. Tracht het ontdooiproces om dezelfde reden altijd zo kort mogelijk te houden. De omzetting van nitraat in nitriet door bacteriën gebeurt vooral wanneer de gerechten zich langdurig in de gevaarlijke temperatuurszone bevinden, namelijk tussen 10 en 60°C.
Vooral voor vegetariërs, personen met maagstoornissen, visliefhebbers, zwangere vrouwen, baby's en kleine kinderen verdienen bovenstaande maatregelen bijzondere aandacht.
De voorgekookte rode biet zou dus best opnieuw gekookt worden en het water afgegoten.


Cajou

24/3/2005
13:38:45
RE: rode bietjes bij 7, 5 mdn?

Message:
nog één ding: in veel water koken en dan afgieten, zodat je het nitraat mee weggiet




Post a reply to this message:

Name:
Email:
Subject:
Message: