Keukenkikker » Home

Baby 2014
Bron afbeelding: http://www.familyfreshcooking.com/2010/07/13/dairy-free-peach-pudding/

columns

Een beetje vreemd, maar wel lekker

Geschreven door Monique

Onlangs zag ik mijn beste vriendin verlekkerd happen in een stroopwafel met een dikke plak oude kaas. Een ietwat vreemde combinatie. Welke niet helemaal misstaat in het rijtje: ‘Gehaktbal met yoghurt en suiker’, ‘Mandarijntjes met zout’ en `Haring met slagroom’. Je weet wel, het soort eten dat zwangeren doet duizelen van intens genot. Logischerwijze dacht ik bij het aanzicht van de kaas-stroop-snack dan ook meteen “hoera, ze is in verwachting”. En –eureka!- dat bleek ook zo te zijn.

Overigens hebben niet alleen zwangeren het alleenrecht op excentrieke eetcombinaties. Vooral kinderen hebben een neus voor `een beetje vreemd, maar wel lekker’. Zo vond ik als klein kind niets heerlijkers dan koffiemelkpoeder met een theelepeltje te eten. Of een handje paneermeel naar binnen te schrokken. Inderdaad een beetje vreemd, maar lekker?
Toen ik wat ouder werd, at ik meer dingen waar –geheel Pippilangkousiaans- een beetje SPUNK in zat, zoals tomaat met een boterham met kaas en jam of een boterham met pindakaas en vruchtenhagel. Oké, niet briljant inventief, maar wel lekker.

En dan mijn studententijd. Toen werd `fusion cooking’ naar een geheel nieuw niveau gebracht. Meestal zat daar niets creatiefs achter. Luiheid en geldgebrek waren de stuwende krachten om van de op de grens van ontbinding verkerend etenswaar, om te vormen in iets wat je een gerecht zou kunnen noemen. Het resulteerde in onbetwiste klassiekers als ‘pasta met bruine suiker’, `tomatensoep met banaan’ en ‘boterham met paprikachips en mayonaise’. Gerechten die toen der tijd – halverwege de jaren negentig- toch een beetje vreemd werden gevonden. En eigenlijk ook niet zo lekker. Goh!

Inmiddels is er een heel nieuw genre in kookland gekomen die buiten alle lijntjes gaat en juist het vreemde en nieuwe combineert tot echte verfijnde smaakverrassingen. Wat dacht je van basilicumijs of zuurkool met vijgen in rozenthee? Of van bietjesbonbons? Of tofu feta?

In mijn oren klinkt dit allemaal heel aanlokkelijk en vooral ook inspirerend. Dus heb ik mijn zwierige zwaaischort aangetrokken en ben de keuken ingetogen. Ik wilde iets maken voor avontuurlijke mama’s (en papa’s!) en avontuurlijke baby’s. En het resultaat? Het resultaat is beslist geen flamboyant gerecht met ingewikkelde smaakcombinaties en allerlei tierelantijntjes. Nee, het is eenvoudig. Simpel en romig. Een beetje vreemd misschien. Maar heel erg lekker!

Nieuwsgierig? Perzik met tofu puree

Vorig artikel: << | >> Volgend artikel:

Bron afbeelding: http://www.familyfreshcooking.com/2010/07/13/dairy-free-peach-pudding/