Keukenkikker » Home

Baby 2014
Bron afbeelding: http://www.123rf.com/photo_11354517_millet-porridge-creamed-rice-and-spelt-mash-for-babies-and-small-children.html

columns

Not just for birds

Geschreven door Monique

Niets leuker dan eendjes eten te geven. Heerlijk om het gesnater te horen van toesnellende eenden die blij zijn dat er wat etenswaar hun kant op komt. Hoewel, ze zijn niet met alles blij. Voor rijstwafels wordt bijvoorbeeld flink de snavel opgehaald. Nee de dames en heren Eend die bij ons in de buurt wonen zijn schromelijk verwende wezentjes. Ze blieven eigenlijk alleen A-merk witbroodsneetjes, krentenbollen zonder stukjes sukade en roomboter banketletters.

Mijn dochtertje is ook altijd wel te porren voor het eendjes-eten-geven-ritueel. Toen ze jonger was greep ze zelfs iedere gelegenheid aan om een lekkere dik besmeerde boterham joelend uit kinderstoel of buggy op de grond te smijten. Voor de ‘eensjes’ lispelde ze dan. Het maakte haar overigens niet uit of er daadwerkelijk eendjes in de buurt waren. Het is het gebaar dat telt. En zo werd onze kat dagelijks bekogeld met proviand, hetgeen hij niet heel erg vond zolang er maar boter of kaas op zat.

Nu blijkt dat brood helemaal niet gezond is voor eendjes. Ze worden er te dik van. Bovendien raakt hun verenkleed door het eten van brood bedekt met een olielaagje waardoor zwemmen moeilijker gaat. En omdat ze minder vaak op etenspad gaan, missen ze de afwisseling in voedingsstoffen. Uiteindelijk sterven hierdoor veel dieren op jonge leeftijd. Genoeg redenen voor mij om acuut te stoppen met mijn oud-brood-is-voor- de-eendjes-beleid.

Zaden worden het! Maar ik moet bekennen dat ik het geven van vogelzaad een stuk minder leuk vind. Het plonst wel lekker, maar het blijft niet drijven en zinkt direct naar het diepste en donkerste stukje gracht, waardoor ik betwijfel of mijn watervrienden er überhaupt iets van terugvinden.

In mijn zakje zadenmix ontwaarde ik trouwens iets wat volgens mij geen zaad is, maar een graansoort: gierst. Wie bij gierst denkt aan vergeelde wandtegelspreuken en gehaakte tafelkleedjes: dat klopt. Het is inderdaad een ouderwetse graansoort (een van de eerste graansoorten die in Nederland verbouwd werd!) met een vrij kneuterig aura . Zo’n vergeten graansoort die vooral vergeten moet blijven. Gelukkig hou ik van kneuterige dingen. En van gierst. Want ondanks dat het licht verteerbaar, glutenvrij en gezond is (veel ijzer en kiezelzuur), is het echt lekker. Vooral als je er pap van maakt. Zelfs mijn dochter – door mijzelf geclassificeerd als Zeer Wispelturige Eter- eet haar kommetje met gierstpap met peer zowaar leeg.

Naar aanleiding van het bovenstaande volgde een avondvullend programma. Na veel getelefoneer, getwitter en gefacebook, kwam ik tot de volgende diepgravende analyse.

1. Gierst is niet alleen voor vogels.
2. Vermoedelijk houdt mijn dochter ook van kneuterige dingen.
3. Vogelzaad drijft niet. Andijvie wel.

Recept: Gierstpap met peer

Vorig artikel: << | >> Volgend artikel:

Bron afbeelding: http://www.123rf.com/photo_11354517_millet-porridge-creamed-rice-and-spelt-mash-for-babies-and-small-children.html