Keukenkikker » Home

Baby 2014
Spierballenpap

columns

Spierballenpap

Geschreven door

Ons huis lijkt tegenwoordig veel op een fort annex bunker annex huis van bewaring. Overal zijn veiligheidsattributen bevestigd die mijn dochter moeten beschermen. Beschermen voor de meest enge ongelukken die uitstekende tafelpunten, traptreden of zelfs mijn rolgordijn kunnen veroorzaken. Gelukkig zorgen de scrabbelnamen van de accessoires ( ‘scharnierstopper’, ‘koelkastafsluiter’ of ‘multifunctionele blokkeerder’) voor een vrolijke noot. Helemaal omdat het vastmaken van deze dingen niet zonder binnensmonds gevloek verloopt.

Eenmaal aangebracht laten de beveiligers zich het beste in één woord beschrijven: spuuglelijk.

Kennelijk heeft een ontwerper in een sardonische bui bedacht dat plaksluitingen alleen in de kleuren zwart en wit verkrijgbaar zijn en dat ze dan als een heel groot soort pleisters op kastjes moeten worden geplakt. Uit zijn geest is tevens het lumineuze idee ontsproten dat traphekjes op vooroorlogs gevangenistralies moeten lijken. En dat ladensloten voor optimale veiligheid echt in je splinternieuwe dressoir moeten worden geboord.

Al deze spuuglelijke voorzorgsmaatregelen dienen natuurlijk wel een doel. Milla is nu elf maanden oud en actief (d.w.z. half staand) de wereld aan het ontdekken.

Tijdens haar dagelijkse verkenningen is me iets opgevallen. Volgens mij bezit kleine Milla superkrachten. Met het grootste gemak verschuift ze poef, tafel en kinderstoel door de kamer; het liefst alle drie tegelijk. Ook werpt ze, als een volleerd kogelstootster, moeiteloos metalen deurstoppers van anderhalve kilo door de lucht en wordt een volle aluminium kruik soepeltjes uit bed verwijderd. Zelfs het klemhekje bij de trap is aan de muurkant los gemorreld als gevolg van haar buitengewone gave.

Bron van mijn dochters krachtpatserij is ongetwijfeld de stevige pap die zie iedere ochtend smakkend naar binnen werkt. Die zit boordevol ijzer (vandaar haar hang naar metaal?) en vitamine B. Het recept:

- 20 gram havervlokken (of drie eetlepels kant en klare havervlokkenpap voor baby’s) – 200 ml water (of melk) – halve appel – halve peer – paar bosbessen – twee theelepels witte amandelpasta – eetlepel diksap

Laat de havervlokken een kwartiertje weken in het water (dat maakt ze lichter verteerbaar). Breng ze in het (week)water al roerende aan de kook op een niet al te hoog vuur. Haal het van het vuur af en laat het ongeveer 10 minuten nawellen. Roer de amandelpasta erdoor en rasp de appel en peer, ontdaan van schil, pitjes en klokhuis, door de pap. Prak of pureer de bosbessen en voeg dit toe. Om het extra lekker te maken kun je een eetlepel diksap erdoor mengen.

Tip: zorg ervoor dat de kinderbeveiliging in huis extra goed vastzit.

Vorig artikel: << | >> Volgend artikel:

Spierballenpap