Keukenkikker » Home

Baby 2014
Appel of banaan?

columns

Appel-versus-banaan-dilemma

Geschreven door Monique

Nooit gedacht dat ik zo intensief zou nadenken over banaan. En over appel. Appel of banaan. Appel. Banaan. U ziet: ik kan overduidelijk niet kiezen. In nachtelijke droomtoestand komt daar soms ook nog eens een wortel bij, maar dat wordt wel heel complex. Meestal word ik dan badend in het zweet wakker. Nog in comateuze halfslaap verkerende, doorzoek ik koortsachtig mijn nachtkastje in de hoop daar iets te vinden wat op appel lijkt. Of op banaan.

Het appel-versus-banaan-dilemma staat namelijk in direct verband met Milla’s Eerste Hapje. Jawel, die eerste kwart theelepel met vast voedsel wordt een ware mijlpaal in mijn dochters bestaan. Uiteraard zie ik die grootse dag levendig voor me. Met alle vrienden, kennissen, buren en van die gezellige Franse Boursin-types, zitten we aan zo’n langwerpige Bona-picknicktafel met geruit tafelkleed. Aan het hoofd van die tafel zit dochterlief kirrend in haar sloophouten design kinderstoeltje van Piet Hein Eek (waarvan ik zorgvuldig de splinters heb afgeschuurd). De zon werpt goudgele spikkelvlekjes (het is altijd mooi weer in mijn fantasie) op de overdadig volgeladen tafel met knapperige brioches (we blijven in Franse sfeer) en bosbessenjam. De honingblonde krullen van mijn kleine meid (die heeft ze dan) wiebelen vrolijk heen en weer als ik haar de eerste hap met lekkers geef. Natuurlijk vind ze dat het allerheerlijkste wat ze ooit gegeten heeft en binnen no time heeft ze de inhoud van haar hippe Barbapappa-bordje naar binnen gewerkt. Sterker nog, na twee happen neemt ze zelf het ergonomische lepeltje in haar handje en, met hier en daar een vrolijk morsspatje, lepelt ze alles glunderend op. Iedereen klapt in de handen en werpt haar juichend kushandjes toe.

Maar wat zit er nu precies ín dat hippe Barbapapa-bordje, appel of banaan? Het consultatiebureau vindt dat dat appelpuree moet zijn vanwege de lichte verteerbaarheid. Nu lijkt me die overgang een niet heel logische. De aan de zachte melk gewende smaakpapillen moeten nu ineens zure appelprut zien te verwerken. Ik heb vele scheefgetrokken babysmoeltjes gezien – alsof ze puur gif hebben gegeten- en die reactie spreekt wat mij betreft boekdelen. Dan de banaan. Die komt qua romigheid en zoetigheid dichter in de buurt van moedermelk.

Uitgerekend daarvan kan weer allerlei darmproblematiek de kop opsteken zoals maandenlange obstipatie met knoertharde winden. Hoe je het went of keert: de hapjes hebben nogal onsympathieke bijwerkingen. Vermoedelijk zijn ze in staat om iedere vorm van feestvreugde vakkundig de nek om te draaien.
Het wordt denk ik toch wortel. Of peer.

Vorig artikel: << | >> Volgend artikel:

Appel of banaan?